Archiwum kwiecień 2009


Pierniczki miętowe
Autor: ania121982
29 kwietnia 2009, 18:35

Bardzo dobre pierniczki, polecam dla dzieci na przyjęcia. Bardzo podzielne i zdrowe na żołądek.

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki miodu, 1/2 łyżeczki suszonej mięty, szczypta sody oczyszczonej.

Wykonanie: Miód dodać do przegotowanej ciepłej wody, wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z mąką, sodą i miętą. Ciasto starannie wyrobić, zawinąć w ściereczkę i na kilka dni pozostawić w lodówce. Po tym czasie formować z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, piec 40 minut w temperaturze 160 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 5

Słodki przekładaniec
Autor: ania121982
23 kwietnia 2009, 16:48

Bardzo smaczny dla każdego. Wygląda jak w-z i jest bardzo dekoracyjna. Polecam bo łatwa w zrobieniu.

Składniki: 25 dag mąki, 6 jajek, 20 dag masła, 20 dag miodu, 5 dag cukru, 3 łyżki kakao, przyprawa do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, gotowy krem karpatka.

 

Wykonanie: Masło podgrzać z miodem i cukrem. Dodać jajka, utrzeć, masę wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Przełożyć do formy, piec w 180 st.C 40 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, przekroić na trzy części. Przełożyć kremem karpatkowym.

 

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Mazurek miodowy
Autor: ania121982
16 kwietnia 2009, 16:38

Chociaż juz po świętach to podziele się z przepisem na mazurek, może na przyszłość ktoś będzie chciał sobie zrobić.:), :)

Składniki: 20 dag orzechów włoskich, 100 ml miodu, 10 dag cukru pudru, 3 białka, duży wafel.

Wykonanie: Orzechy posiekać, białka ubić, gdy zesztywnieją, dodać cukier i dalej ubijać. Do piany dodać miód, wrzucić orzechy, delikatnie wymieszać włożyć na  blachę pergamin, ułożyć wafel i wylać na niego masę. Piec 20 minut w temperaturze 180 st.C.

Czas: 45 minut

Ilość: 3

Makaron z serem i brokułami
Autor: ania121982
10 kwietnia 2009, 16:29

Bardzo smaczne, można potraktować jak zapiekankę, jest bardzo szybkie do wykonania.

Składniki: 25 dag makaronu, 1 brokuł, 1 szklanka mleka, 1 cebula, 1/2 serka topionego , 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki startego żółtego sera, przyprawy: pieprz ziołowy, sól, vegeta, przyprawa do dań włoskich, olej.

Wykonanie: Makaron ugotowac w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na tłuszczu. Doprawić vegetą i pieprzem ziołowym. Dodać brokuły i chwilę smażyć. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim serektopiony, łyżeczkę mąki przyprawę do dań włoskich, cały zas mieszając. Sos wlać do brokuła z cebulą. Zagotować i zagęścić startym seremżółtym, podawać z makaronem.

 

Czas: 30 minut

Ilość: 2

Hiszpańska tortilla
Autor: ania121982
03 kwietnia 2009, 16:21

Bardzo smaczna zapiekanka, nadaje się nawet na przyjęcia, podzielna i dla młodzieży jak znalazł. Swojskiej roboty, zdrowa, polecam.

Składniki:4 ziemniaki, cebula, oliwa z oliwek, 8 jajek, 10 dag tuńczyka w oleju, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę, usmażyć na oliwie. Jajka roztrzepać, dodać odcedzonego tuńczyka, przyprawić do smaku. Usmażone ziemniaki i cebulę odcedzić, patelnię wymyć, osuszyć. Do jajek dodać ziemniaki z cebulą, wymieszać, Wlać na rozgrzaną patelnię. Usmażyć na małym ogniu. Przewracać za pomocą talerza tortillę i smażyć z drugiej strony.

Czas: 30 minut

Ilość: 4