Krem dwubarwny
31 grudnia 2008, 20:51
Jeśli ktoś lubi kremy, w formie na przykład swoistej zupy, to idealne będzie włoski krem dwubarwny. Jednocześnie zaskakuje swoimi kolorami i ogólnym smakiem.
Składniki: 1 puszka pomidorów w zalewie, Ziarenka Smaku Winiary, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ziemniak, cebula, strączek chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 40dag liści szpinaku, po 2 łyżki mąki i masła, 2 łyżki startego parmezan, 2 łyżki gęstej śmietany, pieprz
Przygotowanie: Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Strączek chili rozciąć wzdłuż na pół, oczyścić z pestek, pokroić w krążki. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, chili, ziemniak i połowę czosnku, smażyć mieszając 5 minut. Gdy lekko zmiękną, wsypać oregano, zalać pół litra wody, gotować 10 minut. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat i Ziarenka Smaku Winiary, gotować kwadrans. Szpinak oczyścić, posiekać. W drugim garnku rozgrzać masło, podsmażyć pozostały czosnek. Zalać dwoma szklankami wody, gotować 2 minuty. Włożyć szpinak, gotować kilka minut. Gotową zupę doprawić ziarenkami Winiary, pieprzem, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Zupę pomidorową zmiksować na jednolity krem. Obie zupy rozlać do 6 miseczek. Część zieloną posypać startym parmezanem, a czerwoną udekorować listkami bazylii lub oregano i połówkami pomidorków koktajlowych.
Czas: 35 minut
Ilość: 6 porcji
Dodaj komentarz