Makaron z karczochami
10 marca 2009, 19:25
Włosi karczoch nazywają ziemniakami miłości. Wierzą, że przedłużają męskość, bo są przysmakiem osłów hojnie wyposażonych przez naturę. Można spróbować. Dobre na randkę.
Składniki: 25 dag makaronu wstążki, słoiczek karczochów w zalewie naturalnej, łyżeczka oregano, cebula, 3 łyżki białego wina, 25 g masła, 10 dag śmietany, łyżeczka musztardy.
Wykonanie: Karczochy odsączyć na sicie i wrzucić na minutę do wrzątku. Odcedzone pokroić w kostkę, dusić 5 minut. Ugotowany i odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, przykryć by nie ostygł. Do karczochów i cebuli wlać białe wino, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i zostawić na gazie jeszcze przez minutę. Posypać solą i pieprzem, wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Podawać gorące, posypane oregonem.
Czas: 60 minut
Ilość: 2
Dodaj komentarz