Mazurek przekładany z owocami
26 marca 2009, 08:36
Na święta tradycyjny mazurek jak znalazł, bardzo smaczny, polecam wypróbować.
Składniki: ciasto kruche: 50 dag mąki, 20 dag masła, 4 żółtka, skórka z cytryny, łyżka masła, powidła truskawkowe do dekoracji: mandarynka, kiwi, 2 łyżki posiekanych orzechów, 2 łyżki posiekanych migdałów.
Wykonanie: Zagnieść ciasto według składników, podzielić na części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Wyjąć, rozwałkować na dwa cienkie placki, nadać im kształt prostokątów, obcinjąc brzegi. Z odciętego ciasta wykroić listki do dekoracji. Ciasto ułożyć do wysmarowanej formy masłem i piec 25 minut do zrumienienia. Wystudzony prostokąt ciasta posmarować połową marmolady, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować pozostałą marmoladą. Mandarynkę obrać, podzielić n części i udekorować mazurek.
Czas: 45 minut
Ilość: 10
Dodaj komentarz