Mazurek śmietankowy


Autor: ania121982
05 lutego 2009, 15:57

Bardzo dobry mazurek, myśle, że może się przydać na wiosenne święta, więc podam przepis.

Składniki: 25 dag mąki, 100 ml śmietany, 10 dag masła, 2 żóltka, jajko, 4 dag migdałów, 5 dag rodzynek, 4 dag cukru kryształ, sól.

Wykonanie: Mąkę połączyć z utartymi żółtkami z masłem i śmietanką, posolić, zagnieść szybko ciasto i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Rozwałkować, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać rodzynkami, posiekanymi migdałami oraz cukrem. Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Czas: 65 minut

Ilość: 5

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz