Pleśniakowy mazurek z orzechami
27 marca 2009, 08:46
Bardzo smaczny, a taki inny ten mazurek, jak ktoś chce zamiast tradycyjnego to zapraszam do spróbowania...:)
Składniki: 2 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 2 żółtka, szczypta soli, szklanka cukru, 4 białka, słoik dźemu z czarnej porzeczki, 4 łyżki rumu, 2 łyżki gorzkiego kakao, tłuszcz do smarowania, orzechy włoskie.
Wykonanie: Mąkę posiekać z margaryną ostrym nożem, dodać żółtka, sól i połowę cukru, zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, nałożyć na natłuszczoną formę. Posmarować dżemem wymieszanym z alkoholem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na warstwę piany. Dekorować połówkami orzechów, piec 45 minut.
Czas: 110 minut
Ilość: 10
Dodaj komentarz