Polędwiczki z ziołami
21 marca 2009, 07:47
Bardzo smaczne polędwiczki na świąteczny obiad. W ziołach smakują wyśmienicie.
Składniki: 1/2 kg kalafiora, 40 dag brokuł, 60 dag polędwiczek, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 5 dag masła, 3 dag mąki, 10 dag śmietany kremówki, 3 dag goudy, pęczek bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 gałążki koperku, 2 pomidory, łyżka bułki tartej.
Wykonanie: Kalafior i brokuły ugotować, a wywar zostawić. Plastry polędwiczek smażyć 6 minut na oleju. Posolić, popieprzyć i smażyć 14 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce. Powstały sos wymieszać ze 100 ml wody. Z 3 dag masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać wywar, sos i śmietanę. Gotować.Dodać starty ser, jarzyny, przyprawy i podgrzać. Zioła posiekać, pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Wymieszać ze zrumienioną na maśle bułką i ziołami i dodać do mięsa i jarzyn. Polać sosem.
Czas: 60 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz