Strucla migdałowa
20 grudnia 2008, 14:11
Chcę wam powiedzieć, że dobrze jest umieć piec, bo podobno na święta w ciastkarniach trzeba zamawiać 5 dni wcześniej ciasto. Polecam bo strucla makową jest bardzo dobra.
Składniki:
ciasto- 50 dag mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 3 żółtka, 100 ml śmietany, 5 dag drożdży, 20 dag miodu, cukier waniliowy, skórka z cytryny, cukier puder, gotowa bita śmietana
masa- 25 dag posiekanych migdałów, 25 dag miodu, smażona skórka z pomarańczy, 2 jajka.
Wykonanie: Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajka, żóltka, śmietanę, drożdże roztarte z łyżką miodu oraz miód, cukier waniliowy i skórkę, zagnieść ciasto. Migdały połączyć z miodem, skórką pomarańczową i jajkami. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty, każdy posmarować masą, zwinąć strucle. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie, piec 50 minut. Udekorowac cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Czas: 1,5 godziny
Ilość: 6
Dodaj komentarz