Tarta miodowa
11 stycznia 2009, 19:57
Ostatnio wzięło mnie na potrawy greckie no i znalazłam tam tarte miodową. Jest bardzo dobra i nawet nawet na rodzinę wychodzi tak po dwa kawałki tarty. Oczywiście taką 2+2.
Składniki: 23 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 10 dag masła, 1 żółtko; nadzienie: 25 dag serka twarogowego, 2 łyżki cukru pudru, 100 ml miodu, 100 ml śmietanki, skórka starta z limonki, 1 jajko, do dekoracji: mango i miechunka peruwiańska, tłuszcz do formy
Wykonanie: Masło posiekać i połączyć z mąką wymieszaną z cukrem, dodać żółtko i wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 225 st.C. Ciastem wykleić natłuszczoną formę do tart. Wokół brzegów przymocować pasek folii aluminiowej. Podpiecz spód na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut, wyjąć i zdjąć folię. Zmiksować na masę serek,dodać cukier puder, miód, śmietanę, skórkę z limonki oraz jajko. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez 20 minut tak jak wcześniej, ostudzić. Udekorować plasterkami mango i miechunką peruwiańską.
Czas: 2 godziny 10 minut
Ilość: 8
Dodaj komentarz