Archiwum 15 maja 2009


Ziemniaki po cabańsku
Autor: ania121982
15 maja 2009, 11:06

Ziemniaki takie pasyją do większości dodatków mięsnych, a nawet z kefirkiem czy maślanką same, polecamspróbować, super..

Składniki: 3 kg ziemniaków, 3 cebule, 4 marchewki, duży kawałek wędzonego boczku, 2 kiełbasy, 3 liście kapusty, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól.

Wykonanie: Warzywa obrane umyć. Garnek żeliwny wyłożyć boczkiem. Warstwami ułożyć pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, pokrojoną w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasę. Każdą warstwę posolić, popieprzyć i posypać zieleniną. Na wierzhu powinny być ziemniaki i liście kapusty. Przykryć pergaminem i darnią. Piec do miękkości.

Czas: 60 minut

Ilość: 4