Archiwum styczeń 2009


Kotleciki z serem
Autor: ania121982
31 stycznia 2009, 18:40

Polecam bardzo dobry sprawdzony przepis lekki na kotleciki

Składniki: 2 filety z kurczaka, 4 jajka, 30 dag żółtego sera, łyżka przyprawy uniwersalnej, 6 łyżek mąki, cebula, olej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie: Umyte filety pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąki, posiekaną cebulę, natkę i doprawić, wymieszać. Masę nałożyć łyżką na patelnię z gorącym olejem. Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż się zrumienią.

Czas: 30 minut

Ilość: 2

Dziuwecz z różnych warzyw
Autor: ania121982
28 stycznia 2009, 22:02

Do tej pljeskavicy polecam jeszcze ten przepis ciekawy i smaczny.

Składniki: 1 kg wieprzowiny, 0,1 litra śmietany, 0,05 litra bulionu, 10 dag smalcu, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg fasolki szparagowej, 1/2 kg ziemniaków, 1/2 kg pomidorów, 4 papryki czerwone, natka pietruszki, pieprz, sól

Wykonanie: Cebulę, ziemniaki i pomidory pokroić w plasterki, fasolkę pokroić na średnie kawałki, a paprykę w słupki. Na gorącym tłuszczu podsmażyć cebulę i dodać do niej pozostałe warzywa, wszystko podsmażyć i dodać pokrojone na małe kawałki mięso. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, wymieszać. Masę wyłożyć do emaliowanego naczynia, zalać bulionem, dusić do miękkości, podawać ze śmietaną.

Czas: godzinę

Ilość: 4

Pljeskavica
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 15:32

Zapraszam na przepis na kotlety cielęce mielone

Składniki: 1 kg cielęciny, 1 cebula, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 0,2 litra kwaśnej śmietany.

Wykonanie: Mąkę zmielić, oprószyć solą i dokładnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki. Formować okrągłe kotlety i piec na ruszcie lub patelni.

Czas: 30 minut

Ilość: 5

Sernik wileński
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 15:22

Bardzo smaczny przepis na sernik, polecam w karnawale, ale i poza tym można robić dla gości.

Składniki: 50 dag sera twarogowego, 10 dag moreli suszonych, 4 jajka, 15 dag cukru pudru, 5 dag kaszy manny, łyżeczka proszku do pieczenia, smażona skórka pomarańczowa, tłuszcz i tarta bułka.

Wykonanie: Morele umyć, namoczyć, ugotować w malej ilości wody i przetrzeć. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Ser zmielić, połączyć z cukrem utartym z żółtkami, morelami, pianą ubitą z białek oraz kaszą manną, proszkiem do pieczenia i pokrojoną skórką pomarańczową, sernik piec 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Czas: 75 minut

Ilość: 4

Tarta miodowa
Autor: ania121982
11 stycznia 2009, 19:57

Ostatnio wzięło mnie na potrawy greckie no i znalazłam tam tarte miodową. Jest bardzo dobra i nawet nawet na rodzinę wychodzi tak po dwa kawałki tarty. Oczywiście taką 2+2.

Składniki: 23 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 10 dag masła, 1 żółtko; nadzienie: 25 dag serka twarogowego, 2 łyżki cukru pudru, 100 ml miodu, 100 ml śmietanki, skórka starta z limonki, 1 jajko, do dekoracji: mango i miechunka peruwiańska, tłuszcz do formy

Wykonanie: Masło posiekać i połączyć z mąką wymieszaną z cukrem, dodać żółtko i wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 225 st.C. Ciastem wykleić natłuszczoną formę do tart. Wokół brzegów przymocować pasek folii aluminiowej. Podpiecz spód na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut, wyjąć i zdjąć folię. Zmiksować na masę serek,dodać cukier puder, miód, śmietanę, skórkę z limonki oraz jajko. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez 20 minut tak jak wcześniej, ostudzić. Udekorować plasterkami mango i miechunką peruwiańską.

Czas: 2 godziny 10 minut

Ilość: 8