Archiwum grudzień 2008


Jarzynowa dla zabieganych
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 21:00

Jeśli ktoś rzeczywiście należy do osób zabieganych, to idealnie będzie dla niego pasować zupa jarzynowa dla zabieganych. Przede wszystkim jest ona szybka, łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.

Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw na zupę, 4 ziemniaki, Ziarenka Smaku Winiary, 200ml śmietany, 1 łyżka mąki, biały pieprz, gałązki świeżych ziół

Przygotowanie: Do rondla wlać litra wody, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek wraz z nierozmrożonymi warzywami z torebki, całość zagotować jeszcze raz, potem zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 15 minut. Do wody dodać oczyszczoną pierś kurczaka, która po ugotowaniu pokroić w paseczki. Śmietanę wlać do wysokiego pojemnika, dodać mąkę i 3/4 szklanki gorącego wywaru. Zmiksować na gęsty krem, wlać do zupy. Dodać Winiary, zupę jeszcze raz podgrzać. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem, rozlać do miseczek, przybrać gąłazkami ziół.

Czas: 25 minut

Ilość: 4 porcje

Krem dwubarwny
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:51

Jeśli ktoś lubi kremy, w formie na przykład swoistej zupy, to idealne będzie włoski krem dwubarwny. Jednocześnie zaskakuje swoimi kolorami i ogólnym smakiem.

Składniki: 1 puszka pomidorów w zalewie, Ziarenka Smaku Winiary, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ziemniak, cebula, strączek chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 40dag liści szpinaku, po 2 łyżki mąki i masła, 2 łyżki startego parmezan, 2 łyżki gęstej śmietany, pieprz

Przygotowanie: Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Strączek chili rozciąć wzdłuż na pół, oczyścić z pestek, pokroić w krążki. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, chili, ziemniak i połowę czosnku, smażyć mieszając 5 minut. Gdy lekko zmiękną, wsypać oregano, zalać pół litra wody, gotować 10 minut. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat i Ziarenka Smaku Winiary, gotować kwadrans. Szpinak oczyścić, posiekać. W drugim garnku rozgrzać masło, podsmażyć pozostały czosnek. Zalać dwoma szklankami wody, gotować 2 minuty. Włożyć szpinak, gotować kilka minut. Gotową zupę doprawić ziarenkami Winiary, pieprzem, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Zupę pomidorową zmiksować na jednolity krem. Obie zupy rozlać do 6 miseczek. Część zieloną posypać startym parmezanem, a czerwoną udekorować listkami bazylii lub oregano i połówkami pomidorków koktajlowych.

Czas: 35 minut

Ilość: 6 porcji

Strucla migdałowa
Autor: ania121982
20 grudnia 2008, 14:11

Chcę wam powiedzieć, że dobrze jest umieć piec, bo podobno na święta w ciastkarniach trzeba zamawiać 5 dni wcześniej ciasto. Polecam bo strucla makową jest bardzo dobra.

Składniki:

ciasto- 50 dag mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 3 żółtka, 100 ml śmietany, 5 dag drożdży, 20 dag miodu, cukier waniliowy, skórka z cytryny, cukier puder, gotowa bita śmietana

masa- 25 dag posiekanych migdałów, 25 dag miodu, smażona skórka z pomarańczy, 2 jajka.

Wykonanie: Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajka, żóltka, śmietanę, drożdże roztarte z łyżką miodu oraz miód, cukier waniliowy i skórkę, zagnieść ciasto. Migdały połączyć z miodem, skórką pomarańczową i jajkami. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty, każdy posmarować masą, zwinąć strucle. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ułożyć w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie, piec 50 minut. Udekorowac cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Czas: 1,5 godziny

Ilość: 6

Pasztet z suszonych grzybów
Autor: ania121982
15 grudnia 2008, 10:55

Witam mam przepis na pasztet. Jest bardzo smaczny i można podzielić się z gośćmi. Podzielny i dlatego piszę, żeby może złagodzić budżety domowe.

Składniki: 30dag grzybów suszonych, 4 jajka, 2 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie: Grzyby namoczone na noc ugotować. Bułkę tartą zalać śmietaną i odstawić do napęcznienia godzinę. Grzyby ostudzone zmielić, dodać cebulę zeszkloną na łyżce oleju oraz bułkę tartą. Do masy grzybowej dodać jajka, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy do smaku. Wymieszać, formę natłuścić masłem, wysypać tartą bułką lub orzechami włoskimi. Do przygotowanej masy dosypać szczyptę mielonych orzechów, upiec w temp. 180 st. C.

Czas: 2 godziny

Ilość: 5

Sałatka z orzechami
Autor: ania121982
Tagi: sałatka  
13 grudnia 2008, 21:38

W sklepach większe kolejki, no i trzeba myśleć o tym czym przyjąć gości. Myślę, że sałatka z orzechami może uświetnić te święta.

Składniki: 50 dag buraków, cebula, jabłko winne, 4 orzechy włoskie, sól,ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, cukier, ocet winny i liście sałaty do dekoracji.

Wykonanie: Umyte buraki włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, nakryć, ugotować, ostudzić i obrać. Pokroić w półplasterki, przełożyć do salaterki, dodać posiekane orzechy, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną cebulę i jabłko. W słoiku wymieszać ocet winny, sól, cukier, oliwę, zakręcić słoik i potrząsać nim do zgęstnienia sosu, polać sałatkę, odstawić do lodówki na 3 godziny, podawać.

Czas: 50 minut
Ilość: 6