Archiwum 31 grudnia 2008


Jarzynowa dla zabieganych
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 21:00

Jeśli ktoś rzeczywiście należy do osób zabieganych, to idealnie będzie dla niego pasować zupa jarzynowa dla zabieganych. Przede wszystkim jest ona szybka, łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.

Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw na zupę, 4 ziemniaki, Ziarenka Smaku Winiary, 200ml śmietany, 1 łyżka mąki, biały pieprz, gałązki świeżych ziół

Przygotowanie: Do rondla wlać litra wody, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek wraz z nierozmrożonymi warzywami z torebki, całość zagotować jeszcze raz, potem zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 15 minut. Do wody dodać oczyszczoną pierś kurczaka, która po ugotowaniu pokroić w paseczki. Śmietanę wlać do wysokiego pojemnika, dodać mąkę i 3/4 szklanki gorącego wywaru. Zmiksować na gęsty krem, wlać do zupy. Dodać Winiary, zupę jeszcze raz podgrzać. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem, rozlać do miseczek, przybrać gąłazkami ziół.

Czas: 25 minut

Ilość: 4 porcje

Krem dwubarwny
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:51

Jeśli ktoś lubi kremy, w formie na przykład swoistej zupy, to idealne będzie włoski krem dwubarwny. Jednocześnie zaskakuje swoimi kolorami i ogólnym smakiem.

Składniki: 1 puszka pomidorów w zalewie, Ziarenka Smaku Winiary, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ziemniak, cebula, strączek chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 40dag liści szpinaku, po 2 łyżki mąki i masła, 2 łyżki startego parmezan, 2 łyżki gęstej śmietany, pieprz

Przygotowanie: Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Strączek chili rozciąć wzdłuż na pół, oczyścić z pestek, pokroić w krążki. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, chili, ziemniak i połowę czosnku, smażyć mieszając 5 minut. Gdy lekko zmiękną, wsypać oregano, zalać pół litra wody, gotować 10 minut. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat i Ziarenka Smaku Winiary, gotować kwadrans. Szpinak oczyścić, posiekać. W drugim garnku rozgrzać masło, podsmażyć pozostały czosnek. Zalać dwoma szklankami wody, gotować 2 minuty. Włożyć szpinak, gotować kilka minut. Gotową zupę doprawić ziarenkami Winiary, pieprzem, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Zupę pomidorową zmiksować na jednolity krem. Obie zupy rozlać do 6 miseczek. Część zieloną posypać startym parmezanem, a czerwoną udekorować listkami bazylii lub oregano i połówkami pomidorków koktajlowych.

Czas: 35 minut

Ilość: 6 porcji