Archiwum maj 2009


Kotlety gryczane
Autor: ania121982
29 maja 2009, 11:42

Polecam takie kotlety dla odchudzających się lub na diecie, są super..

Składniki: 10 dag kaszy gryczanej, szklanka płatków owsianych, tarta bułka, 2 ząbki czosnku, 15 dag startego sera żóltego, oregano, majeranek, bazylia.

Wykonanie: Kaszę ugotować, ostudzić. Płatki zalać wrzątkiem, tak by były lekko przykryte. Do kaszy dodać płatki i mieszać, aż powstanie masa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać i formować kotlety. Panierować i smażyć. Gdy jedna ze stron jest już usmazona, posypać ją startym serem i na małym ogniu, pod przykryciem podsmażyć drugą stronę kotlecika.

Czas: 75 minut

Ilość: 4

Wołowina w warzywach
Autor: ania121982
22 maja 2009, 11:29

Wołowina jest trochę twardsza niż wieprzowina, ale jeśli jest dobrze doprawiona to jest smaczna.

Składniki: 1 kg wołowiny, 1/2 główki kapusty, duża marchewka, pietruszka, seler, 2 cebule, szklanka bulionu, ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, oliwa, natka pietruszki.

Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, smażyć. W garnku na łyżce oliwy zeszklić cebulę i dodać mięso.Przyprawić, dodać rozgnieciony czosnek,, podlać bulionem i dusić 45 minut. Poszatkować kapustę, warzywa zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać kapustę, a kiedy zmięknie pozostałe warzywa i dusić 30 minut, doprawić do smaku, posypać natką.

Czas: 75 minut

Ilość: 4

Cukinie zapiekane
Autor: ania121982
17 maja 2009, 11:19

Takie cukinie są bardzo smaczne, polecam zrobić, jest super, na piknik bardzo smaczne.

Składniki: 8 dag ryżu, 15 dag mięso mielone, 3 małe cukinie, 12 dag żóltego sera, przyprawy: ostra i słodka papryka w proszku, oregano, pieprz, ząbek czosnku, sól.

Wykonanie: Ryż ugotować 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Cukinie przekroić na pół, następnie odciąć końcówki. Wydrążyć miąższ. Mięso wymieszać z ryżem, przyprawić i nadziewać cukinie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec pod przykryciem 20 minut w 200 st.C. a wierzchu ułożyć plasterkami sera i piec bez przykrycia 15 minut.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Ziemniaki po cabańsku
Autor: ania121982
15 maja 2009, 11:06

Ziemniaki takie pasyją do większości dodatków mięsnych, a nawet z kefirkiem czy maślanką same, polecamspróbować, super..

Składniki: 3 kg ziemniaków, 3 cebule, 4 marchewki, duży kawałek wędzonego boczku, 2 kiełbasy, 3 liście kapusty, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól.

Wykonanie: Warzywa obrane umyć. Garnek żeliwny wyłożyć boczkiem. Warstwami ułożyć pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, pokrojoną w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasę. Każdą warstwę posolić, popieprzyć i posypać zieleniną. Na wierzhu powinny być ziemniaki i liście kapusty. Przykryć pergaminem i darnią. Piec do miękkości.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Jaskółcze gniazda
Autor: ania121982
05 maja 2009, 10:32

Bardzo smaczne, jako dekoracja na stół jest świetne, polecam..

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa,cebula, pieprze, sól, natka pietruszki, olej

Wykonanie: Ziemniaki obrane, umyte odciąć wzdłuż kapelusz na wysokości 1/3 ziemniaka, w pozostałej części wydrążyć gniazdo. Mięso przyprawić jak na kotlety, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Farszem napełnić wydrążone ziemniaki, przykryć kapeluszem. Ułożyć na blasze, polać olejem, posypać przyprawami i natką pietruszki, piec 80 minut.

Czas: 100 minut

Ilość: 4