Najnowsze wpisy, strona 2


Pleśniakowy mazurek z orzechami
Autor: ania121982
27 marca 2009, 08:46

Bardzo smaczny, a taki inny ten mazurek, jak ktoś chce zamiast tradycyjnego to zapraszam do spróbowania...:)

Składniki: 2 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 2 żółtka, szczypta soli, szklanka cukru, 4 białka, słoik dźemu z czarnej porzeczki, 4 łyżki rumu, 2 łyżki gorzkiego kakao, tłuszcz do smarowania, orzechy włoskie.

Wykonanie: Mąkę posiekać z margaryną ostrym nożem, dodać żółtka, sól i połowę cukru, zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, nałożyć  na natłuszczoną formę. Posmarować dżemem wymieszanym z alkoholem. Drugą część zetrzeć  na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na warstwę piany. Dekorować połówkami orzechów, piec 45 minut.

Czas: 110 minut

Ilość: 10

Mazurek przekładany z owocami
Autor: ania121982
26 marca 2009, 08:36

Na święta tradycyjny mazurek jak znalazł, bardzo smaczny, polecam wypróbować.

 

Składniki: ciasto kruche: 50 dag mąki, 20 dag masła, 4 żółtka, skórka z cytryny, łyżka masła, powidła truskawkowe do dekoracji: mandarynka, kiwi, 2 łyżki posiekanych orzechów, 2 łyżki posiekanych migdałów.

Wykonanie: Zagnieść ciasto według składników, podzielić na części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Wyjąć, rozwałkować  na dwa cienkie placki, nadać im kształt prostokątów, obcinjąc brzegi. Z odciętego ciasta wykroić listki do dekoracji. Ciasto ułożyć do wysmarowanej formy masłem i piec 25 minut do zrumienienia. Wystudzony prostokąt ciasta posmarować połową marmolady, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować pozostałą marmoladą. Mandarynkę obrać, podzielić n części i udekorować mazurek.

Czas: 45 minut

Ilość: 10

Polędwiczki z ziołami
Autor: ania121982
21 marca 2009, 07:47

Bardzo smaczne polędwiczki na świąteczny obiad. W ziołach smakują wyśmienicie.

Składniki: 1/2 kg kalafiora, 40 dag brokuł, 60 dag polędwiczek, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 5 dag masła, 3 dag mąki, 10 dag śmietany kremówki, 3 dag goudy, pęczek bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 gałążki koperku, 2 pomidory, łyżka bułki tartej.

Wykonanie: Kalafior i brokuły ugotować, a wywar zostawić. Plastry polędwiczek smażyć 6 minut na oleju. Posolić, popieprzyć i smażyć 14 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce. Powstały sos wymieszać ze 100 ml wody. Z 3 dag masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać wywar, sos i śmietanę. Gotować.Dodać starty ser, jarzyny, przyprawy i podgrzać. Zioła posiekać, pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Wymieszać ze zrumienioną na maśle bułką i ziołami i dodać do mięsa i jarzyn. Polać sosem.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Makaron z karczochami
Autor: ania121982
10 marca 2009, 19:25

Włosi karczoch nazywają ziemniakami miłości. Wierzą, że przedłużają męskość, bo są przysmakiem osłów hojnie wyposażonych przez naturę. Można spróbować. Dobre na randkę.

Składniki: 25 dag makaronu wstążki, słoiczek karczochów w zalewie naturalnej, łyżeczka oregano, cebula, 3 łyżki białego wina, 25 g masła, 10 dag śmietany, łyżeczka musztardy.

Wykonanie: Karczochy odsączyć na sicie i wrzucić na minutę do wrzątku. Odcedzone pokroić w kostkę, dusić 5 minut. Ugotowany i odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, przykryć by nie ostygł. Do karczochów i cebuli wlać białe wino, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i zostawić na gazie jeszcze przez minutę. Posypać solą i pieprzem, wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Podawać gorące, posypane oregonem.

Czas: 60 minut

Ilość: 2

Winogrona w rumie
Autor: ania121982
06 marca 2009, 21:20

Bardzo szybki przepis na winogrona w rumie, co jest też afrodyzjakiem i dobre na ruch robaczkowy jelit.

Składniki: 1 kg winogron, 50 dag cukru pudru, 1 litr rumu

Wykonanie: Winogrona umyte i osuszone włożyc do słoików, przesypując cukrem pudrem. Zalać rumem i odstawić na 6 tygodni, po czym przesączyć przez lejek z filtrem do butelek.

Czas: 45 minut

Ilość: 3